donderdag 14 augustus 2014

Vakantie 2014 naar Noord Bretagne

Vakantie 2014

Op donderdag 17 juli gaat de wekker om 4.00, we vertrekken vroeg vanuit onze jachthaven 't Bommelse Gors in Den Bommel. Ons plan is om net zoals in 2012 Noord Bretagne aan te doen. Door het prachtige mooie weer bereiken we ons doel en bezoeken we met de Zeebeer een aantal havens aan de Noord Bretonse kust. We ankeren op de mooiste plekjes, genieten van het mooie weer, het prachtige uitzicht, de wandelingen en het heerlijke eten.


Donderdag 17 juli Den Bommel - Nieuwpoort

Om 4.00 gaat de wekker en gooien we de trossen los en vertrekken we vanuit Den Bommel richting de Belgische kust. Het gaat voorspoedig. Helaas staat er weinig wind en varen we de hele weg naar Nieuwpoort op de motor. Om 18.00 uur arriveren we in de jachthaven van Nieuwpoort, de haven aan de rechterkant. We tanken 42,1 ltr. diesel, zo die zit weer helemaal vol zodat we voor de volgende dag goed voorbereid op pad kunnen. 


Vrijdag 28 juli.
7.45 gooien we de trossen los. 2 uur voordat het tij mee gaat lopen vertrekken we. We willen ongeveer ter hoogte van Trappegeer het tij meekrijgen zodat we tot en met Boulogne hiervan kunnen profiteren. Het gaat voorspoedig en de weersomstandigheden zijn gunstig. Ter hoogte van Calais besluiten we om door te varen naar Cherbourg. Ongeveer 2 uur varen voorbij Boulogne worden we door de Franse kustwacht opgeroepen. Ze vragen ons het hemd van ons lijf. Na een kwartier bedanken zij ons voor onze hulpvaardigheid en nemen afscheid.
Weer twee uur later zie ik in de verte een grijze wolken massa met daaronder een pikzwarte lucht. Wat zie ik nou!?. Snel probeer ik het grootzeil te reven, helaas net te laat. Uit de wolken komt een enorme wind aanzetten en even later begint het keihard te regenen. Ik zie geen hand voor ogen. Om ons heen bliksemlichtflitsen. Cora is als de dood van onweer en gaat snel de kajuit in. Tot overmaat van ramp breekt de grootschoot. Het zeil klappert en maakt een hels kabaal en de giek gaat alle kanten heen. Snel roep ik Cora om hulp en probeer de giek te fixeren. Snel naar het voordek om het grootzeil in te binden terwijl de boot door de harde wind bijna op een oor ligt. We zijn volledig gedesoriënteerd en proberen met de motor op driekwart kracht de boeg in de wind te houden. Na ongeveer 25 minuten stopt het harde regenen en wordt de wind ook een stuk minder. Ik zet de boot weer op koers. De hele nacht blijft het rond om ons heen bliksemen en zo nu dan valt er een plens regen. Cora is naar haar kooi gegaan en ik blijf de hele nacht op. Ik ben dood op. Zaterdag om 17.00 uur arriveren wij na 33 uur varen in Cherbourg. We hebben 2 uur kunnen zeilen en de rest op de motor gevaren. Tommy heeft uiteindelijk zaterdag op de dag in de kuip geplast. Dat is toch wel
Een record om 28 uur je plas op te houden.


Zondag 20 juli Cherbourg

Zondag blijven we in Cherbourg liggen. Ik voer wat reparaties uit, vul de motor met motorolie en koelvloeistof bij. Twee zeillatten zijn door de storm weggeslagen. Gelukkig heb ik een reserve zeillat in de bakskist liggen. Nu nog een 2e zien te vinden. Op zondag zijn de Watersport winkels gesloten. Onbegrijpelijk midden in het hoogseizoen, verdienen zeker meer dan voldoende. In de middag maken we een wandeling door het centrum van Cherbourg, stil en een beetje saai. We lopen naar het Scheepvaartmuseum, in dok ligt een enorme onderzeeboot.
S avonds is er een open lucht concert van een Franse band. Na het concert is er een film. De film, over het verzet in Frankrijk tijdens de tweede wereld oorlog, wordt geprojecteerd op een doek van wel 10 mtr hoog bij 20 mtr breed. Een prachtige ervaring om onder de sterrenhemel naar een film te kijken.


Maandag 21 juli Shark
Voordat we Om 6.30 vertrekken,tanken we eerst diesel. Om 13.30 uur meren we af aan een meerboei in de Gosselinbaai. In de baai aan de westkant van Shark lig je redelijk beschut bij NW wind.
Ik pomp de rubberboot op en even later varen we in de bijboot Nasr de kant. Je moet wel rekening houden met het enorme tij verschil van > 8 mtr. We knopen een 2e lijn vast aan de landvast voordat we aan de kant aanmeren. We moeten +|- 200 treden omhoog. Boven aan heb je een prachtig mooi uitzicht over de baai en de zee. In de verte zie je Guernsey liggen. Boven aan zien we een paar fietsen liggen. Zouden We de fietsen mogen gebruiken net zoals in den Bommel?, vragen wij ons af. Voor de zekerheid informeert Cora bij een boer die op een tractor aan komt rijden. Jij hoor geen probleem, zegt hij. Wij op de fiets met Tommy voor in de mand. Na een tijdje zie ik meerdere mensen op een fiets en In het dorp zie ik een fietsenverhuurwinkel. Opeens krijg ik een helder moment, oh krijg nou wat we hebben de fietsen gepikt. Snel fietsen we terug en leggen de fietsen weer op hun plek. Terug in het dorp zien we een gezellige theetuin. We bestellen een pot thee en scones met aardbeien jam en Cream, heerlijk smullen. S avonds genieten we in de kuip van de ondergaande zon. Snachts schommelt de boot behoorlijk op de deining. De deuren en de lijnen in de mast klapperen in het ritme van de deining.

Dinsdag 22 juli Lezardrieux
We staan weer vroeg op en vertrekken, HW - 2 uur St. Peters port, richting Lezardrieux. We arriveren om 14.45 uur. We maken een wandeling door het dorpje en doen boodschappen in de plaatselijke supermarkt. Bij een zeilmaker koop ik de ontbrekende zeillat. Voordat ik de zeillat in de manchet stop zie ik dat de stiksels  van het manchet bij het achterlijk zijn opengescheurd. Het kost wat moeite en kracht om met naald en dubbeldraad het manchet te repareren. S-avonds gaan we uit eten in het restaurant bij de haven. We bestellen Moules frites en een karaf witte wijn, heerlijk. We besluiten om de volgende dag te ankeren bij Iles de Brehat.

Woensdag 23 juli Iles Iles de Brehat

We pakken het laatste stukje tij mee de rivier af. We verkennen op ons gemak het anker gebied aan de ???Kant van het eiland. In LE Chambre laten we het anker vallen.
We wachten een uur, zodat we zeker weten dat het anker zich goed vast heeft ingegraven, voordat we met de bijboot naar de kant varen. 

We moeten de bijboot een flink stuk de sliphelling omhoog sjouwen.


De bewoners op het eiland wonen daar prachtig, ruige rotsen en heel veel tropische planten en palmbomen. De huizen zijn gebouwd in Bretonse stijl met rondom een prachtige tuin.

We wandelen een paar uur over het eiland en genieten van het uitzicht en de natuur op het eiland.

Het is behoorlijk druk met dagtouristen, de ferry's die af en aan varen leveren 10 tallen toeristen af. Terug op de boot bereid Cora een heerlijke pasta schotel. We genieten in de kuip van het prachtige uitzicht en de ondergaande zon.

Donderdag 24 juli Binic
De volgende morgen is het mistig. Dit geeft ook weer een bijzondere dimensie, de bruine rotsen die boven het water uitsteken met hier en daar een zeilschip dobberend aan haar anker. We varen met de bijboot naar het eiland om Tommy uit te laten en om brood voor het ontbijt te kopen. Na het ontbijt lichten we het anker en varen we richting Binic. Helaas waait het maar 2 bft en wordt het motorsailen. Ongeveer 5 mijl voor Binic zien we in de verte de Santai varen. We varen naar hun toe, wisselen elkaars ervaringen uit en spreken in Saint Malo af. We arriveren te vroeg bij Binic en gooien vlakbij de haveningang het anker uit. Een uur later kunnen we door het lock varen. Binic is een klein gezellig plaatsje met twee stranden met aan een kant van de haven terrassen met restaurants.Vrijdag 25 juli Saint Cast

De volgende dag doen we wat boodschappen en koop ik een heerlijk ijsje bij een ijssalon. We gaan een uurtje naar het strand. Ik koop bij een watersportwinkel haakjes, een plankje en nieuwe vislijn voor de paravaan. Ik koop ook nog twee fenders omdat van een fender het ventiel kapot is. Om 18.15 vertrekken we richting Saint Cast. Onderweg besluiten we om naar E???? Te gaan. We varen in de haven rond en zien dat er alleen maar meerboeien zijn om aan te meren. Ik heb mijn twijfels over de diepgang en we besluiten verder te varen naar St. Cast.  23.30 arriveren wij bij de haven, het valt toch tegen om in het donker je te oriënteren.


Zaterdag 26 Sant Malo

De volgende morgen zien we dat de Santai een schip verderop ligt. 
We worden door de havenmeester gesommeerd om binnen een 1/2 uur te vertrekken en dat doen we dus ook. Met de Santai hadden we afgesproken om in de buitenhaven te gaan liggen. We komen te vroeg aan om over de toegangsdrempel te varen en meren af aan een meerboei aan de overkant van de rivier. Na 2 uur wachten kunnen we eindelijk naar binnen. De haven is tjok vol en we moeten aan de kopse kant vd steiger gaan liggen. Doordat het zo onrustig is besluiten we om in de binnen haven te gaan liggen, we vertrekken en varen richting de sluis. De eerste schutting vd sluis is pas om 17.35 en we kiezen dus weer een boei uit om af te meren. In de tussen tijd komen er meerdere schepen aan die ook in de binnenhaven willen gaan liggen, waarvan Een groep van 20 schepen vd Kon. Roei en Zeilvereniging. Wij van stand ontmoeten de Koninklijke. Hoewel, zo koninklijk gedragen zij zich niet. Ze dringen voor bij de sluis, gedragen zich onbehoorlijk in de sluis en de meesten zijn niet in staat om goed in de sluis af te meren. 'S avonds nodigen wij de Santai uit voor de borrel. We drinken een paar flessen Appelcider uit aardewerk 'theekommen', hierin komt de smaak van de appel cider het meest tot zijn recht. We besluiten om met zijn allen uit te gaan eten, gezellig.


Zondag 27 juli Sant Malo
Heerlijk uitgeslapen. Na het ontbijt en de douche maken we wandeling door het stadje en over de stadsmuur.
Terug bij de gaven ga ik naar de havenmeester om het liggeld te betalen. €43,50 svp, hallo zeg niet gepiest toch nat, de duurste haven tot nu toe. 'S-middags gaan we samen schoenen en kleding in de uitverkoop kopen. De overhemden hebben een heel apart dessin wat je in Nederland niet snel zal tegenkomen. 'S-avonds worden we bij de Santai voor de borrel uitgenodigd. We balen van het gedrag van de leden vd KZRV met hun dominante gevlag dat we in een hilarische bui onze clubvlag aanpassen. Edwin tekent op het hoofd van Olivier B.Bommel een kroon en spelden de clubvlag met kroon in de linkerbovenhoek van de Nederlandsevlag. Geweldig hahaha.
Zo die zit, Hans zal het ontwerp in de vergadering voorstellen als aanpassing van de Nederlandse vlag.


Maandag 28 juli Granville

Vanmorgen om 6.15 uur gaat de wekker omdat om 6.55 uur de eerste schutting van sluis begint. In de sluis leggen we vast aan een Nederlands Zeiljacht. De schipper en zijn bemanning zijn niet een van de handigste. Het blijkt een lid te zijn van de KZRV, vandaar het gestuntel. We zeilen richting Granville. Onderweg krijgen we een flinke bui regen over ons heen. Om 11.15 uur varen we over de drempel van de jachthaven. We gaan eerst ontbijten en na het ontbijt knappen we een uiltje. 'S-middags maken we een wandeling door het centrum van Granville. Wanneer we door het oude centrum wandelen wordt de lucht donker en begint het te regenen. We schuilen onder de luifel van een terrasje en bestellen een kopje koffie. Het gaat steeds harder regenen, we moeten op buiten blijven omdat binnen honden niet zijn toegestaan. Lekker gastvrij. Na 1 uur stopt de regen en gaan we bij een Crêperie thee en koffie drinken. Daarna doen we wat boodschappen. S avonds bereiden we een heerlijke pan paella. 


Dinsdag 29 juli Iles Chausey

We besluiten om vandaag te gaan ankeren bij Iles Chausey. Voordat we vertrekken tanken we vol met diesel. Om 11.00 uur varen we naar het eiland. Het is heerlijk zeilweer, we varen gemiddeld 7 knopen. Vlak voor het eiland laten we de zeilen zakken en varen we op de motor verder om de ankerplaatsen te verkennen. In een baai, Port Marie, met een klein strandje liggen wat zeilboten voor anker. We kijken ook even in het 'kanaaltje' waar meerboeien liggen. We kunnen geen geschikte plek vinden en we laten het anker vallen in baai Port Marie. De wind waait uit het NW en we liggen redelijk beschut. Na een uurtje maken we het bijbootje klaar en gaan we aan wal. We maken een wandeling over het eiland. Het is een ruig eiland met veel rotsen die bij laagwater hun ruwe vormen tonen.
Inmiddels liggen veel bootjes,doordat het laagwater is, op hun kiel in het zand. Alleen midden in de geul is voldoende diepgang waar zeilboten aan een meerboei blijven drijven. We wandelen een flink eind over het strand richting de zee. In de kleine poeltjes zwemmen piepkleine visjes. Tommy heeft het reuze naar zijn zin en begint hard door het ondiepe water in het rond te rennen. Even later draait Tommy zich rond in het mulle zand. Hij vind het heerlijk. We kopen een stokbrood en eten aan boord stokbrood met kaas, olijven en drinken een flesje appelcider. De boot schommelt behoorlijk heen en weer op de golven. We drinken nog een kop koffie en thee en gaan op tijd naar bed. 


Woensdag 30 Juli welke kant gaan we op?

Vanmorgen gaat de wekker om 7.00 uur. Met de rubberboot gaan we naar het eiland om Tommy uit te laten en stokbrood en croissants te kopen bij het souvenierswinkel annex bakker, annex supermarkt annex terras. Je kan daar van alles kopen. In het kanaaltje zien we dat een zeilboot half op een rots ligt. Dit schip heeft waarschijnlijk te ver aan de zijkant van het kanaaltje zijn anker laten vallen en is bij laag water vast komen te liggen op een rots. Wat een vervelend gezicht is dat.  Na het ontbijt proberen we het anker te lichten, dat valt zwaar tegen. Het is 14,5 mtr diep en het anker en 13,5 mtr ketting moet ik omhoog hijsen, bij elkaar weegt dat ca 75 kg. We varen richting Shark. Omdat Dielette bezeild is besluiten we bij het eiland Jersey om naar Dielette te varen. Het is een prachtige zonnige dag. Vanavond eten we heerlijke mosselen.
In het restaurantje bij de haven is het altijd druk met lokale mensen. Mosselen met frites zo veel je kunt eten voor maar € 12,00 pp. Hmmmm. De bediening bij L'escale Dielette is geweldig. We genieten op het terras van de ondergaande zon. Donderdag 31 juli Cherbourg

De wekker gaat om 8.00 uur af, ik kleed mij aan wandel 20 minuten met Tommy. Op de terugweg loop ik langs de havenmeester om het havengeld af te rekenen en bij het restaurant koop ik brood voor het ontbijt. Na het ontbijt en een douche aan boord maken we schoonschip. Om 11.00 vertrekken we richting Cherbourg. Bij cape LE Hague hebben we dik 5 knopen stroom mee, even tikt het log 12,8 knopen over de grond aan.
Voorbij Cape LE Hague krijgen we het tij tegen. We hadden 1,5 uur eerder moeten vertrekken om tot aan Cherbourg het tij mee te hebben. Om 16,00 uur komen we in de haven van Cherbourg aan. We doen boodschappen in het centrum. We eten wat lekkere hapjes en om 20.00 uur doen we een avondwandeling. In de haven komen we Johan Van de Late pluk tegen. 


Vrijdag 1 augustus
Om 7.00 gaat de wekker. Samen met Tommy ga ik brood kopen voor het ontbijt. Om 7.45 gooien we de trossen los en varen we richting Deauville wat we uiterlijk rond de klok van 17.00 uur, tot 2 uur na HW, moeten bereiken. We hebben al direct stroom mee en na een uurtje loopt het tij ruim 2 knopen mee en varen we op het log ruim 9 knopen. Het is licht bewolkt en de wind is NW 1 bft. Het tij blijft meelopen,  gemiddeld varen we 8 knopen over de grond. Het laatste uur neemt de wind toe en kunnen we zeilen, de Zeebeer tikt soms ruim 7,5 knoop op het log aan. Om 17.30 leggen we vast in de haven van Deauville Yachtclub, in het centrum tussen Deauville en Trouville.   Precies goed uitgekiend want om 17.42 sluit het lock. 


Zaterdag 2 augustus Deauville 
Heerlijk uitgeslapen. We blijven vandaag in de haven liggen. Vanmorgen gaan we naar de dagelijkse markt in Deauville. De markt is een straat door lopen vanaf de haven.
We slenteren wat over het marktje, Cora koopt een vestje voor haarzelf en een armbandje voor Muriel. Recht tegenover de markt drinken we op een terras een capachino. Op het terras is het komen en gaan van mensen. Naast ons zitten 4 oudere keurig verzorgde Franse dames die gezellig een dagje uit Zijn. We genieten van het gekrioel op de markt en de zon. We kopen brood voor het ontbijt en gaan terug naar de boot. Na het ontbijt ruim ik de rubberboot op. 'S-middags maken we een wandeling, eerst langs de haven in Deauville. We zijn nieuwsgierig hoeveel Nederlanders in de haven liggen en of we nog bekenden zullen zien. Donkere wolken drijven over en het begint hard te regenen. We schuilen onder de luifels aan de achterkant van de badhuisjes langs het strand. Na een uur lopen we naar Trouville, onderweg begint het weer te regenen. In Trouville drinken we op een terras een heerlijk biertje. We wandelen langs de haven richting de boot. Voor het avond eten heeft Cora tagliatelle met zalm klaargemaakt. We genieten ervan.


Zondag 3 augustus Fecamp
Cora gaat vanmorgen hardlopen. Ik neem  alvast een douche  aan boord en loop na het douchen naar de boulanger en koop een baguette en 2 croissants voor het ontbijt. Cora is terug van haar rondje hardlopen en neemt aan bord een douche. Na het ontbijt slenteren we naar het marktje en in de buurt van de haven. Om 13.30 gaat het lock open en we vertrekken richting Fecamp. Het is prachtig zonnig weer.  Boven Deauville zien we donkere wolken. We arriveren Om 18.15 uur in Fecamp.
We hebben alweer het hele eind moeten motoren. Alle plaatsen zijn bezet lijkt het, we varen langs de linkerkant en vervolgens langs de rechterkant van de gastensteiger. We worden door Karin van de late Pluk aangeroepen, "hè Cora en Peter. We zwaaien terug. De Late Pluk heeft een aantal jaren terug bij ons in de haven van Den Bommel gelegen. We vinden een plekje en meren af. 


Maandag 4 augustus Dieppe

We varen langs de kust van Fecamp naar Dieppe. De eerste twee uur zeilen we 3 a 4 knopen per uur en daarna wordt het minder en starten we de motor. Ook vandaag is het een prachtig zonnige dag. Onderweg vaar ik dwars over twee vlaggen, die visnetten markeren. Ze blijven achter her roer hangen en schieten even later gelukkig weer los. Bij aankomst in de haven van Dieppe worden we tegemoet gevaren door de havenmeester, hij wijst ons een plek aan en helpt bij het aanleggen. Hij informeert ons over de toegangscode  75960 A van het hek.Ook in het havenkantoor zijn de medewerksters allervriendelijkst. 
We wandelen door door het stadje en over de boulevard. De kermisgasten hebben hun wagens al geparkeerd. Net zoals alle vorige jaren komt er ook dit jaar weer een kermis in Dieppe. 

Even later worden we door Johan uitgenodigd voor een borrel op de Late Pluk. Voordat we naar de Late Pluk gaan komen we in gesprek met een vriendelijke Belg, schipper van de Second Luv. Hij deelde ons een geweldig idee waarvan hij al gebruik maakt. Zijn schip ligt al een paar jaar in Foleux, een zoetwater rivier in Zuid Bretagne, tussen twee boeien afgemeerd. Hij betaald voor zijn schip jaarlijks € 857 en dat is inclusief een paspoort waarmee je bij meer dan 60 havens in en rondom Bretagne gratis kan overnachten. Geweldig idee waar Cora en ik enthousiast van worden. Even later gaan we naar de Late Pluk. We drinken gezellig een paar glazen witte wijn. Johan verteld dat zij in Fecamp de Benedictine branderij hebben bezocht en een fles Benedictine hebben gekocht. We proberen een glaasje en toen nog een, dat sloeg in als een bom. We worden ineens zo dronken als een tor. Daarna laten we al slingerend Tommy uit.

Dinsdag 5 augustus Boulogne.sur MER.
De volgende morgen wordt ik wakker met een flinke spijker in mijn hoofd. We nemen een warme douche, de douches zijn heerlijk en schoon in Boulogne. Na een stevig ontbijt zijn we aardig opgeknapt. De Late Pluk vertrekt om 10.30, wij gaan om 11.00 uur eerst diesel tanken. We vertrekken, ik merk dat het roer heel zwaar gaat. We maken rechtsomkeer t en meren vast aan de steiger. Onderwater inspecteer het roer en constateer dat er geen lijnen oid in het roer. Onderwater met een duikbril op gaat mij niet meer zo makkelijk af in vergelijking tot vroeger. Toen dook ik zonder probleem onder een schip door en zwom rustig 2 km de zee in. Nu merk ik dat ik een beetje angstig ben om onder het schip vast te komen zitten. Om 12.00 uur maken we los en varen we op de motor naar Boulogne. Het is prachtig mooi weer maar geen wind. Tommy heeft het warm in de kuip, hij ademt snel
Met zijn tong uit zijn bek. Ik neem hem mee naar voren zodat hij in de wind en in de schaduw van de giek wat verkoeling heeft. Ik blijf bij Tommy en lees mijn boek uit. Om 18.00 uur varen we ter hoogte van de Late Pluk. we komen om 19.30 aan in Boulogne een kwartier later komt de Late Pluk binnen. Op uitnodiging van de schipper leggen we de Zeebeer vast aan zijn schip.

Woensdag 6 augustus Boulogne

We hebben de wekker niet gezet.De volgen morgen regent het zachtjes. Cora gaat hardlopen Tommy en ik gaan stokbrood en croissants kopen bij de boulangerie. Het begint steeds harder te regenen, ik zie dat de Late Pluk al is vertrokken. We besluiten om vandaag in Boulogne te blijven. In de ochtend doen we een paar boodschappen en bij de grote winkel , naast de kade bij de jachthaven, waar vishengels, lijn, haakjes e.d worden verkocht koop ik 5 ltr. Motorolie. In de middag maken we een wandeling naar het oude centrum van Boulogne. Het oude centrum is omringd door een oude stadsmuur met in het midden een plein en een oude basiliek.
S avonds eten wij mosselen.


Donderdag 7 augustus Oostende
Om 6 uur staan we op, samen met Tommy ga ik brood kopen bij de bakker. Om 6.45 gooien we de trossen los. Wanneer we halverwege Cape Griz Nez en Boulogne varen zien we achter ons een armada van boten die Boulogne verlaten. Het is een prachtige zonnige dag met helaas weinig wind, het wordt dus weer het hele eind motorsailen. Om 16.00 arriveren we in de jachthaven, de RSYC Oostende. Het is behoorlijk druk,  we liggen 4 dik met de kont naar de steiger.  Albert, de havenmeester met een enorm luide stem, is geen havenmeester meer en we worden nu verwelkomd door de nieuwe havenmeester. S-avonds maken we een wandeling over de boulevard.


Vrijdag 8 augustus Hellevoetsluis 
Om 6.45 uur gaat de wekker, ik laat Tommy uit en bereid de boot en Cora haalt brood voor het ontbijt. De wind varieert van 12 tot 16 knopen en we kunnen heerlijk zeilen. De Zeebeer vliegt over het water en regelmatig tikt het log 8 knopen aan. Na 7 uur zeilen arriveren we bij het slijkgat. De wind komt uit het oosten en we moeten een paar keer overstag om bij Stellendam te komen. In de sluis begint het te regenen. Op het moment dat we de haven van Stellendam uit varen gaat het harder regenen, zelfs zo hard dat je net 50 meter zicht hebt. Er is een voordeel aan zo'n harde stortbui, het schip, de zeilen en de zeilplanken zijn volledig schoongespoeld en dat scheelt weer een flinke schrob beurt. In Hellevoetsluis bestellen we een pizza bij Domino pizza.


Zaterdag 9 augustus Den Bommel 
We staan op ons gemak op, kopen bij de bakker croissants, maken een wandeling op de vesting van Hellevoetsluis. De vesting is een aantal jaren geleden helemaal op geknapt. Er zijn stalenbruggen aangelegd, die door hun roestbruine kleur mooi afsteken ten opzichte van het groene gras. En de bunkers zijn prachtig gerestaureerd. Er staat een dikke 5 uit het westen, we vertrekken om 12.30. Met de high aspect half uitgedraaid varen we met ruim 7,5 knopen richting Den Bommel. In Den Bommel wisselen we vakantie ervaringen uit met Harry en Bert. We genieten van een prachtige zomeravond en gaan om 23.00 uur naar bed. Wat hebben wij een heerlijke zeilvakantie gehad.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten